15. jan, 2022

Ov stapper Den Haag Voorschoten

We zouden vandaag naar Zeeland gaan voor een mooie duinwandeling. Helaas is bij ons op het werk corona ellende en dan wil ik niet zo lang met Gerda in een auto zitten. Dus dan maar in de buurt de ov stapper Den Haag Voorschoten gaan doen. Gerda liep die eens met haar zus en wilde hem nog wel eens doen dus vandaag dan. 

Moe door de drukke dagen op het werk en weinig slapen doordat ik nog altijd bang ben corona te krijgen, maar wel om 8 uur netjes bij de bushalte.

We gaan vroeg en het is erg mistig. Hemd, shirt met lange mouwen, sweater en mijn waterdichte wandeljack met gevoerde broek moet me warm kunnen houden had ik beredeneerd. Het is een luchtvochtigheid van 98 procent of zo iets, dus klam, mistig en koud.

In Den Haag eerst koffie en een broodje halen. Beiden niet gegeten en ik ben zelfs mijn halve liter water vergeten waar ik altijd de dag mee begin.

Het valt niet mee zo vroeg.

Hierna gaan we op pad. Gerda heeft ook weinig geslapen dus twee moeie meiden. Maar wel stoer dat we toch gaan lopen denk ik. O o Den Haag mooie stad achter de duinen... 17 jaar in gewoond en al gaven ze me er een millioen voor, ik ga nooit meer terug.

Mensen, auto's, overal gebeurt iets. Er is geen rust.

Vandaag zie ik wel de mooie plekken. Bij paleis Noordeinde raken we aan de praat met een jonge dame die bij het hek moet waken.

Ze heeft het koud en is blij als ze even mag opwarmen over een half uur.

Het zou mijn baan niet zijn.

De aangeboden koffie mag ze niet aannemen weet ik maar bied het toch maar aan.

Het is ook verdraaid koud.

We mogen dicht bij het hek komen om een foto van het paleis te maken omdat het zo mistig is. 

Dat is nog eens aardig. Maar veel beter wordt het er niet op. 

Als we verder gaan lopen blijkt een sporter gewoon zijn bananenschillen en zak van zijn nootjes op een bankje te hebben laten liggen.

Wat heb je er toch rare lui bij. De prullenbak staat er nota bene naast.

Ik ruim het maar even op. Langs het Louwman museum, een automuseum en dan  komen we langs een beeld en ik vraag aan een vrouw of zij weet wat het is. Met het bekende haagse kouwe kak accent vertelt ze het. 

Een replica van wat op het stadhuis staat. De voeten zijn alleen te groot en ze hoopt dat het weer eens schoongemaakt wordt. 

Even een praatje, zij is ook aan de wandel en gaat er dan in hoog tempo van door. 

Even later zien we haar in zo een luxe cabrio stappen en er vandoor gaan. 

Dan lopen we langs de imker vereniging.

Mooi ik moest nog steeds honing hebben dus sjouw de rest van de dag een pot mee. Ze zijn er bezig met zonnenpanelen. De winkel is dus erg vol met materiaal.  Ze vertelt dat verderop iemand bezig is uitleg te geven aan een groep mensen over bomen en hun bewerking en dat je dan een boompje kan mee nemen. We zien ze ook even later. Mooi zoals ook in de stad aan natuur wordt gedacht. 

In het Haagse bos wordt druk gesport.

Ja nu door corona alles dicht moest is dit wel een goede optie.

Buiten sporten is in mijn hoofd nog altijd veel beter dan binnen sporten. Het zal met mijn leeftijd en woonomgeving  te maken hebben want dan wandelde je niet op een loopband of ging je de hometrainer op.

Gewoon naar buiten. Niks met de auto of ov naar school. Gewoon op de fiets onder alle weer omstandigheden. 

En dan komen we op de landgoederen route. 

We zien een kasteel en ik vraag nog maar eens een vriendelijke  man welk kasteel dat is. Kasteel Wittenburg. Ooit van shell en nog een berdrijf. Vorig jaar voor drie millioen verkocht aan iemand met een chinese naam. We grappen even over het verkeerde beroep enzo. Maar toch denk ik even later dat het kasteel wel vervallen moet zijn. Bij ons in de straat kost een appartement 1.7 miljoen en dan heb je gewoon een appartement in een luxe flat gebouw. 

De man heeft ook al die bekende koude kak stem al zal dit de wassenaarse variant zijn. 😂 De route is nu wel leuk alleen heb ik het bere koud. 

Bij kasteel Oud Wassenaar is het tijd voor koffie en een broodje. 

Er zit een joekel van een ooievaarsnest op de punt. 

Echt mooi. 

De koffie is goed heet nog. Fijn dat warmt even op. 

Ik heb het niet vaak  zo koud maar vandaag... 

Het gaat verder en we lopen langs prachtige huizen. 

Over landgoederen gaan we verder. We komen langs Groot Hoogelande waar vroeger de Menken fabriek zat. Menken melk van oorsprong uit 1925. Ik ken het niet maar Gerda wel. Uiteinderlijk werd Menken volledig overgenomen door Campina en dat ken ik dan weer wel. Leuk om die wetenswaardigheidjes nog even op te zoeken.  Nu is het deels appartementen en deels verzorgingshuis. Voor hele rijke ouderen vermoed ik want het lijkt wel een kasteel.

We komen op Landgoed Backershage wat  bekend staat  om zijn mosheuvels. Prachtig om te zien. Ik vind het een van de mooiere landgoederen.

Dan lopen we een stukje door de bebouwing en komen we langs een meubelzaakje. Mooi ik ga even kijken of ik lampen zie en opwarmen. We lopen er een poosje rond en dan gaat het verder naar landgoed de Horsten.

Daar wordt het tijd voor lunch. Soep en een ei en broodje. De soep is nog heet en ik voel hem van binnen mijn lijf in glijden. Dat doet even erg goed want de kou vind ik niet meer te harden. Gerda heeft er vandaag minder last van. We zitten niet al te lang en als we de Horsten uit zijn beginnen we aan het laatste stukje naar de trein.

23 km verder en dan zijn we moe en blij dat we er zijn. Ik begin ondertussen ook wat paniekerig te worden omdat ik het zo koud heb. Als we dan ook nog in Zoetermeer een kwartier op de bus moeten wachten duiken we even de drukte van de primark in. Gewoon om maar warm te staan 😀 Blij nu dat winkels open zijn weer. En dan zijn we thuis en is het door rennen naar de kokend hete douche. Maar pas na de warme maaltijd heb ik het idee dat de ijspegeltjes mijn lijf uit zijn. De route hij is mooi maar om een of andere reden denk ik ook dat het niet echt mijn route zal worden. Geen idee waarom want er is veel natuur. Misschien de kou en somberheid van buiten. Terwijl het wel leuk is dat mensen veel weten van hun stad en je ook makkelijk praatjes aan knoopt. Al bij al is het een goede dag. 

 

 

Meest recente reacties

18.11 | 16:13

Wat heb je er weer een mooi verhaal van gemaakt. Ik kan me voorstellen dat het leuke dagen zijn geweest.

15.11 | 23:34

Haha, een zondaar die van de leg is en niet weet hoe ze een hekje moet opendoen...🤣🤣 maar wel weer een leuk verslag! 👍

10.10 | 20:24

Weer een mooi verhaal en fijn dat je weer kunt lopen met de wandelschoenen aan.

24.09 | 05:35

Weer mooie dagen om straks op terug te kijken.

Deel deze pagina