9. jan, 2022

Een dagje aanmodderen

2022 is begonnen. 2021 laat ik graag achter me. Het had veel nare momenten maar aan de andere kant heeft het ook veel mooie momenten gehad en pluk ik de vruchten van de periode van ziekte.

Daar kijk ik wel op terug, en ik integreer  de geleerde lessen hieruit nog dagelijks in mijn leven.

2022 de eerste keer dat ik tik maar niet de eerste keer dat ik loop. Samen met Gerda het nieuwe jaar goed begonnen. Een aantal keren voor het werken 11 km samen gelopen en een dagje alleen door de polder 22 km gerend . En nu zit ik dan ook al weer bijna op de 100 km. Wat ik andere jaren altijd verkeerd doe, is dat ik te weinig regelmaat erin houdt. Werkdagen werd er niet gelopen, meestal maar 1 van de vrije dagen. Dat moet anders. Doordat ik zo een tijd uit het arbeidsproces was lukte het me om 2021 met dik 2300 km af te sluiten. En als ik met volledig werken regelmatig ga lopen, zou ik de 2000 km moeten kunnen halen.

Ik ga er voor. Niet omdat ik zo nodig 2000 km moet lopen, maar als stok achter de deur om regelmatig te blijven bewegen.

Zeker nu met de lockdown ook het zwembad weer dicht is.

En niet onbelangrijk ik heb een reden om uit bed te komen.

Want dat is iets waar ik nog vaak mee worstel.

Maar vandaag gaan we samen een langere afstand lopen. De essenhakkenhout route bij Leersum.

We gaan bij dageraad, om kwart over 8 weg. Vroeg op pad want het is vroeg donker. En zo hebben we tijd om op ons gemak te lopen. Weinig geslapen vannacht en nog niet in de stemming maar dat komt wel.

We kennen deze route en had hem eerder gelopen op tekst op de mobiel.

Maar nu ik gpx heb past ie daar ook op en dan is het beter doorlopen.

Bij restaurant d'Arthuizen zetten we de auto weg. We hebben daar al meerdere routes gelopen en ik vergis me dan ook direct.

De gpx fluit ons netjes terug. Gerda moppert even dat we al weer een uur verder zijn als we de route einderlijk oppakken, maar het is maar een zebrapad. 🤭 Ook nog niet in haar hummetje denk ik.

Maar dan blijkt het de route te zijn waarvan ik dacht hem kwijt te zijn. Oooo helemaal leuk want dan komen we echt langs leuke plekjes.

Het gaat wel een heel modderig tochtje worden, daar zijn we ons wel van bewust. Nou ja we zien het wel.

En modderen wordt het al snel. We lopen over het landgoed Broekhuizen. mooi gebied en nog goed te lopen.

We halen wat herinneringen op aan de voorgaande keer dat we hier liepen. De mist over het water, de paddenstoelen, en dat modderige stuk.... En als we dan even lopen en denken het is een beetje modderig, zegt een voorbijganger dat het paadje dood loopt. We moeten het brugje over en langs de weg. Even zoeken en dan is het toch wel even lekker zo op de harde weg.

Maar dan gaat de route linksaf het bos weer in en dan wordt het menens. Het wordt een serieuze worsteling. Gerda hoor ik regelmatig verschrikt roepen als ze weg glijd. Ik zeg nog dat het me doet denken aan Turkije de modderbaden waar Tom Cruise altijd kwam en waar ik ingelegen heb. Niet veel later glijd ik weg en daar waar Gerda nog net blijft staan zijg ik naar de grond. Wanhopig weet ik me met 1 hand omhoog te houden en kom ik redelijk ongeschonden weer omhoog. Jas schoon, handen vies en broek, die had al het nodige te verduren gehad dus dat is niet erg.

We ploeteren verder. De modder zit aan het eind van het pad tot bovenaan mijn broek gespetterd. Gerda ziet er nog redelijk uit. Verbazingwekkend vind ik het.

We komen op het pad langs de kromme Rijn en daar is een picknick bank. Mooi koffie en koek.

We, en met name de schoenen zien er niet meer uit. Dat wordt een dingetje om ze schoon te krijgen. Ik ben blij twee paar schoenen  te hebben, als ik morgen nog op pad wil.

De mensen zijn erg vriendelijk en groeten met een lach. Ik zie er dan ook niet uit. Maar goed dat het lockdown is, we kunnen nu nergens zitten en uit eten. Ik denk dat ze me weggekeken hadden of niet eens binnen gelaten.😀 Als we verder lopen worden we staande gehouden door een vriendelijk oude baas. Die vindt het mooi wat we doen en verteld dat het verstandiger is op pad te gaan i.p.v. thuis achter de geraniums te gaan zitten.

Gunst we wisten niet dat we er al uitzien alsof we achter de geraniums zouden gaan zitten.

Ik moet er om lachen.

En dan komen we op bekend terrein en overlappen we een stuk van de trage tocht Doorn. En dan weten we ook dat we nog een heel stuk gaan aanmodderen. Wel ontzettend leuk want ook de trage tocht staat op het lijstje van favoriete wandelingen. De varkens hebben de hemel op aarde met al die modder. Dat zijn echte scharrel varkens. En dan gaat het ineens spetteren. He we hadden het juist zo mooi. Maar ala moment dat de camera's in de hoezen zijn is het droog. mooi zo. We komen bij een brugje waar we overheen moeten. Althans de gpx zegt rechtsaf en ik zie in eerste instantie het brugje niet. Gerda zegt direct dit doe ik niet.

Ik probeer het nog maar het is geen optie. ik zou diep in het water komen te staan. Omlopen dus.

En dan zijn we bij landgoed Sandenburg met zijn efteling kasteel. We lopen er aan de andere kant ook even langs want er zijn meer gebouwen te zien.

Heerlijk om zo vroeg te vertrekken. We kunnen nu kalmpies aan doen en wat rondkijken.

Ik weet dat het nu weer ellende wordt met de modder. Vorige wandeling met Erna zakte ik daar tot mijn enkels in de bagger weg. En ook nu is het stevig oppassen geblazen. Ik heb het water al een keer van boven in mijn schoenen voelen druppen met de modder mee en ik zit niet te wachten op echte natte voeten. En dan zijn we er een poosje uit. Bij de weg zegt de gpx rechtsaf. Ik dacht rechtdoor maar dat is de andere route.  Bankje. Tijd voor bruine bonensoep een eitje en slaatje.

Lunchen dus. Naar de wc voor het eten achter een schuur in het weiland. Handen netjes schoon met de hand desinfectans die sinds corona aan mijn tas bungelt en aanvallen.

Lekker warme soep. Uit berichten uit Zoetermeer blijkt het daar blijkbaar te regenen. Mooi wij zitten in de zon vandaag. Twee keer maar een paar spetjes. Voldaan kachelen we verder. En dan is het helemaal leuk want dan komen we over dat leuke stukje met die mooie huisjes. Ik word wild enthousiast. Gerda moet erom lachen. Wat een leuke dag zegt ze en dat is het. Samen genieten we en de muizenissen verdwijnen uit mijn hoofd. We praten niet veel. Lopen in een groep is leuk, maar ik ben het met Gerda eens je kletst dan meer dan dat je om je heen kijkt. Al is het vandaag vaak met de neus op de grond of in de modder om niet nog eens onderuit te glibberen.

We maken foto's en genieten en dan komen we bij het Doornse gat en gaat het pad om het gat heen langs de grafheuvels.

Er staat een bordje met ook nog een lange wandeling langs de grafheuvels. Leuk om ook eens te doen. Ook hier in het bos is de schade van de windhoos vorig jaar nog goed zichtbaar en zijn er nog stukken afgesloten. We komen langs de camping waar ook nu de toiletten nog op slot zijn.

Jammer. En dan zijn we op het stukje waar we vorige keer verkeerd liepen. Nu met de gpx moet dat beter gaan. Langs een nieuw bankje met de tekst: Je weet het he, hou je taai.

Gunst een boodschap van Evelien is het eerste wat ik zeg. Even stil lopen we verder. We lopen maar een klein stukje verkeerd. Maar wel precies dat stukje wat door een enorme plas water en modder gaat. Mopper de mopper terug maar weer. En dan lopen we wel goed want dit pad hebben we nog niet eerder gelopen. Grappig dan weer dat we denken er bijna te zijn en het laatste stukje toch weer langer blijkt dan verwacht. De zon gaat onder en het is nu niet meer echt treuzelen.

Maar dan zijn we eruit. Bijna 23 km verder en we staan bij de auto. Het gaat op sokken naar huis want de schoenen mogen op een anti vries dekentje staan😉 Maar wat een geweldige dag vandaag. 

 

 

Opmerkingen

Astrid

10.01.2022 07:43

Wat leuk om te volgen. Dankjewel om ons te laten meewandelen.

caroline

graag gedaan

10.01.2022 09:28

Meest recente reacties

18.11 | 16:13

Wat heb je er weer een mooi verhaal van gemaakt. Ik kan me voorstellen dat het leuke dagen zijn geweest.

15.11 | 23:34

Haha, een zondaar die van de leg is en niet weet hoe ze een hekje moet opendoen...🤣🤣 maar wel weer een leuk verslag! 👍

10.10 | 20:24

Weer een mooi verhaal en fijn dat je weer kunt lopen met de wandelschoenen aan.

24.09 | 05:35

Weer mooie dagen om straks op terug te kijken.

Deel deze pagina