26. dec, 2021

Zooo koud

Na een heerlijke zittende eerste kerstdag is het tijd voor beweging. En vandaag samen met Gerda op stap. Ik heb 3 opties. De Vliet de Dieproute in de Hoeksewaard, Reeuwijk of bij slecht weer vanuit huis.

Vanmorgen was het droog en via de juiste buienradar zou het redelijk weer blijven. Wel de juiste site bekijken want andere sites berichten over regen om 14.00 uur en ijzel.

Ik hou de meest gunstige berichtgeving aan. Beter voor het humeur. πŸ™‚ Om 9 uur pik ik Gerda op en gaan we naar Puttershoek in de Hoeksewaard. De Vliet de Dieproute grotendeels onverhard. Als het regent niet te lopen of je moet van modder houden, maar met deze kou zal de grond wel hard zijn. Gerda ziet het somber in en wijst meermaals op de regen die richting Puttershoek te zien moet zijn.

Het zij zo. We hebben onze pakken bij ons.

We vinden vlotjes het begin punt en we staan ook gelijk op de route. De wind waait niet hard maar net hard genoeg voor wanten, muts en een  erg warm gevoerd vest. Mijn gezicht zegt me dat met minder lopen niet verstandig zal zijn. Al snel hoor ik Gerda die het zeer koud heeft. Mijn tenen zijn alleen dood en mijn gezicht is koud maar verder valt het mee. En na een poosje lopen we ons een beetje warm. We lopen al snel over het bevroren grasland. Dat is nog lastig lopen met al die bevroren kluiten. Gerda heeft haar stokken hard nodig. Ik heb ze niet bij me omdat ik de route op de telefoon moet volgen. Dus ik heb mijn handen nodig. De Hoeksewaard is eigenlijk een beetje een troostenloos geheel vinden wij met veel grasland en veel van hetzelfde, maar door de kou heeft het vandaag toch ook wel iets moois. Na een poosje komen we bij een bankje. Mooi tijd voor koffie en een broodje. Ik heb nog niks op vandaag dus het wordt tijd. Op het bankje staat een doos met allemaal potten met augurken, soep, ragout etc. Gunst krijgen we nog een kerstpakket aangereikt?? Als ik naar de houdbaarheids datum kijk is het tenminste houdbaar tot 2017. Dat doet me denken aan mijn kruidenkastje waar ik laatst ook al potjes met die datum uit visteπŸ˜€. Gerda dacht nog even jammer omdat het te zwaar is om mee te nemen maar is nu toch ook wel om dat we het beter bij de vuilnisbak zetten. En dan hete koffie en een broodje. En dan ook maar het tweede broodje er achteraan zodat de motor op gang komt. Daarna gaat het verder. Ondanks de hete koffie zijn we toch koud geworden van het stil zitten.

Maar mijn voeten zijn redelijk ontdooid. Af en toe lopen we een klein stukje verhard en dat loopt dan ook wel even prettig. Maar 90 procent van de route blijft het onverhard. En dan komen we in het dorp Strijen waar Evelien, de zus van Gerda vroeger gewoond heeft. En ook nog op de weg waar een van haar huisjes stond. Toch toevallig. Het is wel even lekker tussen de huizen. De kou valt een beetje weg. Maar eenmaal het dorp uit komt de wind weer en verkleumen we tot op het bot. Een vogelhut doet dienst als weg restaurant voor hete pompoensoep en een slaatje. Helaas doet de verwarming het niet. Even naar het toillet om het hoekje is dan ook een koude bedoening. Bevroren gaan we weer verder. En dan lopen we op een weg waar een soort van spoorweg overgangs bord staat. Pas op er kan nog een koe komen.

We hebben er lol om. Maar we gaan al kleumend wel snel verder. Mijn voeten zijn ook weer dood. Langs een pad groeien de ijspegels in bomen. En dan weten we pas echt hoe koud het is. Ondertussen zijn het niet alleen meer mijn tenen die dood zijn maar begint het onder mijn voet ook aardig te voelen alsof ik op kussentjes loop. Grotere passen snel thuis is geen optie meer. Na dik 20 km staan we bij de auto. De kachel gaat tot huis op zijn hoogste stand. Driekwartier rijden maar als ik onder de hete douche ga staan dan doet het water nog pijn op mijn lijf van de kou die er nog niet uit is. Maar eenmaal opgewarmd is het dan toch nog lekker eten bij Gerda en een potje sjoelen voor de afwisseling. En toch een droge dag met zowaar nog even zon. 

Kerst 2021 is weer voorbij. Op naar de laatste dagen van 2021.

Meest recente reacties

18.11 | 16:13

Wat heb je er weer een mooi verhaal van gemaakt. Ik kan me voorstellen dat het leuke dagen zijn geweest.

15.11 | 23:34

Haha, een zondaar die van de leg is en niet weet hoe ze een hekje moet opendoen...🀣🀣 maar wel weer een leuk verslag! πŸ‘

10.10 | 20:24

Weer een mooi verhaal en fijn dat je weer kunt lopen met de wandelschoenen aan.

24.09 | 05:35

Weer mooie dagen om straks op terug te kijken.

Deel deze pagina