15. mei, 2019

Zingen in de polder

Gisteren ging het zo goed dat ik hele plannen had voor vandaag. Kagerplassen. Ik dacht ik sta om 8 uur buiten. Dan heb ik veel tijd en kan ik op mijn gemakkie lopen. Maar dat was wel een beetje overmoedig. Ik heb nog veel slaap nodig. Dat wil zeggen rond de 8 a 9 uur. Normaal ja, maar niet voor mij met normaal maar 4 uur.

Dus pas om 9 uur wakker en plan ook gelijk laten varen want bij het overeind komen heb ik toch behoorlijk wat opstart problemen met mijn rug. Kagerplassen is dik 30 km en als ik de bus niet haal bij Kaagdorp loop ik richting Leiden. Dat wordt te gek. Maar na 3 keer een poging te hebben gewaagd, denk ik, om de bootjes route te lopen besluit ik vandaag me niet meer af te laten leiden en andere wegen in te slaan. Om kwart over 10 sta ik buiten en kom ik erachter dat het al heerlijk warm is om te lopen. Dus voor ik bij de benthuizerplas ben gaat mijn vest uit. Dat wordt nog wel korte broeken weer.

In Benthuizen kom ik precies op tijd voor het carrilon van de kerk. Ik lig helemaal dubbel van het lachen als 2 honden met de muziek mee beginnen te huilen. Hun geloei overstemd heel het carrilon. Geweldig. Ik  duik even de winkel in voor een broodje. Ik had nog maar 2 koolhydraatarme boterhammen en daar ga ik het niet een hele dag op redden. Veel hebben ze niet maar wel 2 puddingbroodjes in een pak. 3 keer aan voorbij gelopen wegens ongezond en dikmakend maar uiteindelijk bij gebrek aan beter mee genomen. Ook wel goede herinneringen aan van vroeger toen dit een echte tractatie was wat we soms stiekem kochten. Als ik de winkel uitloop houdt een vrouw me staande. Ooo wat heerlijk dat je kan wandelen zegt ze. Ja zeg ik heerlijk. Ze vertelt dat ze de vierdaagse gaat lopen en dat zo leuk vindt. Ik vertel haar dat massaal te vinden en niks aan. Ze zegt altijd de eerste loper te zijn en helemaal voorop te lopen. Ik vertel haar liever naar Santiago te lopen. Dan verteld ze dat ze een programma gezien heeft op tv over een bedevaartsoord in spanje waar pelgrims heen lopen. Ja Santiago zeg ik haar. Oooo kirt ze daar wil ik zo graag heen. Nou wat let je. Tja zegt ze ik weet niet of mijn man het goed vindt als ik zo een tijd van huis ben. Goh denk ik wat ben ik blij manloos te zijn. Als ze me gaat vertellen hoe jaloers ze op me is dat ik zo lekker kan wandelen wordt ik iebelig en besluit op te stappen. Ik ken het gevoel  jaloezie niet en heb de laatste tijd alleen maar de nare kanten ervan gezien dus laat maar.

Ik begin direct ook te malen dus direct ook de muziek op mijn kop en dat werkt geweldig. Ik kom langs het huisje wat ik te koop had zien staan en waarvan ik dacht goh dat is ook een leuk ding. Snap niet hoe ze dat met de foto's doen maar het huis ziet er niet uit. Dan kom ik bij de afslag en duik ik de lange rechte wegen naar Hazerswoude dorp in. Er lopen 2 jongens voor me die ik voorbij loop. Geen zin in mensen voor me. Maar als ik even stilsta om een foto te maken lopen ze me voorbij. Een tijdje loop ik dan erachter aan en vind dat helemaal niks. Dus de sokken erin en ja hoor een kwartiertje later haal ik ze in. Geen foto's maken denk ik dan even doorlopen. Tot Hazerswoude dorp gaat dit prima en dan schud ik ze ook voorgoed van me af. Na bijna 10 km kom ik bij een bankje. Tijd voor de broodjes en de broekspijpen eraf. Ik geniet er maar van en denk ik loop het er wel vanaf vandaag. Na een 10 minuten is het tijd. Nadeel van laat vertrekken je kan niet echt lang en rustig zitten. De muziek gaat weer op en ik zing uit volle borst mee. Fietsers die ik zie aankomen laat ik van de rust genieten door mijn kwek even te houden maar achter zie ik ze niet aan komen dus die genieten mee. Er wordt wat afgelachen en gegroet wat dan wel weer leuk is. Mijn lijf heeft de neiging te huppelen en dansen. Compleet gelukkig. Bij een huisje zitten twee oude mannetjes buiten die uitbundig naar me zwaaien. Ik zwaai met stok en al uitbundig terug. Heerlijk al die vrolijke mensen. Ondertussen geniet ik ook enorm van de natuur en de polder. Er is zoveel te zien. Dan kom ik bij een afslag en ik herinner me bij een bord op de grond te hebben zitten uitblazen vorig jaar. Alleen dan de vraag waar ben ik toen heen gegaan. Links of rechtsaf. Tja ik wil nu echt die bootjes vinden. Ik besluit om links af te gaan. Goede keus blijkt.

En dan ben ik er en blijkt het nog net zo leuk te zijn als vorige keer. Het leven is druk in het straatje waar al die woonbootjes een schuurtje hebben. Mannen aan het klussen en vrouwen die de was ophangen. Ik denk er moet nog ergens een bankje komen want alhoewel ik nog niet weer 10 km verder ben ik voel mijn benen. Dat bankje in de vorm van een picknicktafel is er ook alleen ligt er vrolijk een bok op de tafel. Dus even door maar. Ik loop door naar Boskoop. Ik denk kan wel via het centrum maar als ik een man van zijn fiets trek om te vragen want de beste optie is blijk ik de andere kant op te moeten naar Zoetermeer. Gezien mijn benen besluit ik dat dan maar te doen. Ik kom langs een tuincentrum waar ik even een pitstop maak voor het toillet. En dan sta ik vrij snel bij een tentje voor een kop munt thee. Als ik na een kwartiertje weer op pad ga en 2 bananen weg heb gegeten loop ik beter. De muziek verdwijnt voor het eerst in mijn tas. Ik ben even uitgezongen. Nu mag ik genieten van de rust. Ik zie een bord Bentwoud richting Waddinxveen en denk ach waarom niet. Beetje om, maar eens zien of het Bentwoud mij iets meer kan bekoren dan vorig jaar toen alles nog zo kaal was. Dat kan het nu er meer bloeit en groeit al blijft het een kaal gebeuren en is het met grijs weer zeker geen aanrader. Het loopt eigenlijk wel lekker en ik besluit de 30 km maar weer te proberen. Het kan nog wel even. Dat word even rekenen. Als ik via Moerkapelle loop loop ik er misschien net iets te ver overheen. Als ik naar Zoetermeer loop kan ik misschien via een ommetje het net halen. Een man die me hoort kletsen lacht en zegt ja dat is een lastige keuze. We staan even te praten en hij wenst me succes met de keus. Ik ga linksaf richting Moerkapelle maar dan ineens besluit ik het niet te doen en keer om, om rechtsaf te gaan. Toch maar richting huis. En dat is ook een goede keus. Mijn voeten gaan zeer doen en mijn linker been in mijn knieholte ontsaat een wat krampachtig gevoel. Kortom mijn benen worden stijf. Als ik op mijn hurken wil om een zwaan te fotograferen lukt me dat bijna niet. Ja tijd om op huis aan te gaan. Aan het eind van het eerste deel van het Bentwoud met nog 4 km te gaan laat ik me nog op een bank neer ploffen. Eerst maar eens die schoenen uit en mijn voeten rekken en strekken. Ik dacht nog een banaan te hebben maar na driftig zoeken is die toch echt al opgegeten. En ik heb honger. Tja er blijft niks anders over dan 2 kleffe koolhydraatarme boterhammen met kaas en een flesje cola zero. Dat werk ik maar naar binnen. De rek en strek oefeningen werpen hun vruchten af. De eerste minuut is super pijnlijk en verkrampen mijn voeten daarna lijken ze herboren. Doordat ik al 2 dagen met flink wandelwol loop heb ik geen last van blaren in mijn nieuwe schoenen. Dat is erg fijn. Als ik mijn schoenen weer aan heb en verder ga is het jubel en juich maar mijn voeten die geven geen centje last meer. Goed om te weten op het pieterpad. 

Dan kom ik bij de drukke weg die ik over moet via een levenshoge trap waar ik nou niet blij van word. Maar toch, als ik boven kom zonder al te veel gehijg ben ik toch weer verrast hoe weinig moeite het me kost. Ben heel benieuwd wat er uit mijn volgende longfunctie test komt na de vakantie. Eenmaal de trap over loop ik vrij snel Zoetermeer binnen. Via de appie heijn voor brood en eten kom ik na 31 km thuis. Mijn rug heeft het goed gehouden met lopen maar tot zaterdag houd ik me nu stil. Laatste 2 dagen dat ik nog moet werken en ik moet ook even helen. Maar dit was een enorme heerlijke blije fijne dag.

Meest recente reacties

18.11 | 16:13

Wat heb je er weer een mooi verhaal van gemaakt. Ik kan me voorstellen dat het leuke dagen zijn geweest.

15.11 | 23:34

Haha, een zondaar die van de leg is en niet weet hoe ze een hekje moet opendoen...🤣🤣 maar wel weer een leuk verslag! 👍

10.10 | 20:24

Weer een mooi verhaal en fijn dat je weer kunt lopen met de wandelschoenen aan.

24.09 | 05:35

Weer mooie dagen om straks op terug te kijken.

Deel deze pagina